Najlepsze bary i restauracje w Katanii. Gdzie możesz smacznie zjeść?

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , ,

Czego poszukują turyści na Sycylii? Niektórzy chcą głównie zwiedzić wszystkie miejsca związane ze starożytną i średniowieczną historią tej włoskiej wyspy. Inni nie mogą się doczekać, aż zrelaksują się na pięknej plaży i zanurkują w ciepłej morskiej wodzie. Ale na pewno wszyscy, w tym Polacy, w równym stopniu zapragną spróbować każdego dania, przysmaku i produktu typowego dla sycylijskiej kuchni. W tym tekście skupimy się na drugim, co do wielkości mieście w tym regionie, odpowiadając m.in. na ogólne pytanie: gdzie zjeść w Katanii? A poza tym:

  • Zanurzając się w gastronomicznym świecie, dowiesz się, jakie są najpopularniejsze potrawy, polecane przez szefów kuchni;
  • Restauracje w Katanii nie narzekają na brak gości. W których najesz się do syta?
  • Jakie są najlepsze bary w tym mieście i czy one także mogą pokazać turystom bogate menu?

Czego powinieneś posmakować w Katanii?

Zanim przekroczymy progi wybranych lokali gastronomicznych i poczujemy zapachy wydobywające się z kuchni, najpierw wyjaśnimy, czym dzisiaj zajadają się mieszkańcy Katanii. To mieszanina przeróżnych produktów. Nic dziwnego. Sycylia to kraina z burzliwą historią. Rządzili tam Grecy, Rzymianie, Hiszpanie, a nawet Arabowie. Stąd tak wiele żywieniowych nawyków i smaków. Tak dużo produktów na jednym talerzu: od przypraw, po warzywa, ryby i owoce morza.

Co na obiad, czyli danie główne

Nie wyczujesz w ustach tysiąca składników. Restauracje w Katanii bazują raczej na prostocie, ale i tak nie można domówić oryginalności kulinariom. Jeśli chodzi o podstawowe potrawy, to najczęściej natrafisz na makarony w kilku wersjach (też przyrządzane z owocami morza). Są one tak samo popularne, jak w kontynentalnej części Włoch. Jednak zarówno Sycylia, jak i sama Katania może się pochwalić czymś własnym. Mowa o makaronie ze smażonym bakłażanem, startym serem ricotta i pomidorami. To pasta alla Norma! Ale Katańczycy zajadają się też tuńczykami, miecznikami oraz anchois (małymi rybkami o słonym smaku, podawanymi razem z awokado). Do tego caponata – rodzaj warzywnej potrawki oraz liczne przekąski (antipasti).

Na szybko – street food

Restauracje w Katanii to nie są jedyne miejsca, w których zachwycisz się smakami Sycylii. Leżące u stóp najbardziej aktywnego wulkanu europejskiego, miasto kusi jeszcze pachnącym jedzeniem ulicznym. Nie bez powodu cała wyspa jest określana stolicą street foodu, bo przecież niemal na każdym kroku będziesz częstowany czymś, co jest ugotowane albo usmażone na poczekaniu.

Wśród takich posiłków, prym wiedziesz arancini. Jest to odpowiednio ulepiona „kulka”, przybierająca również formę „zaokrąglonego stożka”. A w jej środku oczywiście ryż, a czasem mięso, groszek, a nawet ser mozzarella, dynia i bakłażan (słynne arancini con melanzane). Na licznych stoiskach kupisz też tradycyjną pizzę katańską. Piza Sfincione, bo tak się ona nazywa, wygląda jak gruby, puszysty placek z takimi dodatkami, jak: ser caciocavallo, cebula, oliwki, wspomniane anchois oraz gęsty sos pomidorowy. Idąc wzdłuż targu rybnego, na pewno prędzej czy później, zobaczysz jeszcze ludzi grillujących ośmiornice, kalmary i inne morskie istoty. Nie odwracaj wzroku, bo są one bardzo smaczne.

Najlepsze słodkie desery

Mimo że napełnisz brzuch, czekają na Ciebie przepyszne desery, które musisz skosztować! Są to przede wszystkim:

  • cannoli (kruche rurki z kremem i nadzieniem serowym, pistacjowym itd.);
  • brioche con gelato (lody w słodkiej bułce maślanej);
  • frutti di martorana (sycylijskie cukierki marcepanowe przypominające owoce);
  • Minnuzze di Sant’Agata (lokalna specjalność, czyli bardzo słodkie ciastka św. Agaty; znane po polsku jako „piersi dziewic” – one faktycznie tak wyglądają!).

Takie frykasy znajdziesz chociażby w najstarszej cukierni w mieście (Pasticceria Savia), a także w lodziarni Gelati Divini oraz La Pasticceria Russo.

Zimne napoje i wina

Warto jeszcze czymś popić owe potrawy. Najlepiej niech to będą soki, które dodatkowo działają orzeźwiająco (jak wiadomo, lata na Sycylii są bardzo gorące). Z zimnych napojów i specjałów polecamy granitę – gęstą, pół-mrożoną mieszankę lodu z cukrem o różnym smaku, np. cytrynowym albo pistacjowym (taka serwowana jest w Comis Ice Cafè) oraz mandarinetto – wodą sodową z syropem mandarynkowym.

Jako miłośnik dobrych trunków, nie możesz pominąć słynnych win sycylijskich produkowanych w pobliżu Etny. Są to wina białe i czerwone, słodkie do obiadu i wytrawne do degustacji (Moscato, Etna Rosso, Nero d’Avola, wzmacniana Marsala i inne). Poza nimi także z chęcią skosztujesz włoskiego koktajlu o nazwie spritz (połączenie musującego Prosecco i gorzkiego likieru)

Praktyczna porada: Co ciekawe, wina są serwowane w butelkach oraz karafkach. My jednak zalecamy tę pierwszą opcję ze względu na jakość i smak, mimo że więcej zapłacisz.

Jakie są najlepsze restauracje w Katanii?

Zgłodniałeś? Zapraszamy więc do miejsc, w których odkryjesz prawdziwą kuchnię sycylijską. Mamy jednak na myśli nie tylko większe restauracje, ale także skromniejsze trattorie. Jest ich bardzo dużo. Poniżej wymienimy tylko niektóre z owych lokali z ich adresami i krótkim opisem.

Warto wiedzieć: W całej Sycylii takowe miejsca funkcjonują inaczej niż w Polsce. Chodzi o godziny otwarcia. Pranzo, czyli lunch zjesz między 12.30 a 14.30, z kolei na kolacją możesz liczyć wieczorem – od 19.30 do 23.00.

Oto 10 wybranych restauracji w Katanii, w których z chęcią będziesz się stołował w trakcie swojego urlopu:

Niewielka Vuciata

Adres: V. Gisira 8, Catania CT, Włochy

Mimo że skromna, to ta restauracja obok targu rybnego La Pescheria di Catani, potrafi przyciągnąć od siebie klientów. Turyści zaglądają do Vuciaty, aby posiedzieć na tarasie i posmakować tradycyjnych steków, a także makaronu i owoców morza. Wydając 20 euro, wyjdziesz najedzony!

Trattoria da Mario

Adres: Via Crociferi 33, Catania, Włochy

Tutaj przekąsisz antipasti oraz wszelkie potrawy mięsne. Za typowy obiad w tym miejscu zapłacisz jedynie 15 euro, ale za 5 euro więcej uzyskasz dostęp do stałego menu. A w nim mnóstwo różnorodnych dań i alkoholu.

La Pentolaccia

Adres: Via Coppola 30, Catania, Włochy

Lokal, który oferuje zarówno charakterystyczne dla kuchni sycylijskiej produkty (m.in. ryby), jak i każdego rodzaju makarony. Dodatkowa w karcie dań znajdziesz przystawki i wina. Ceny dość podobne do tych z powyższych restauracji.

Putia Dell’Ostello

Adres: Piazza Currò 3, Catania, Włochy

Zdecydowanie jedna z ulubionych miejscówek wielu turystów z całego świata. Dlaczego? Nie tyle chodzi o ceny zaczynające się od 20 euro za obiad (razem z piwem), a bardziej o lokalizację. Okazuje się, że w kategorii restauracje w Katanii, Putia Dell’Ostello zajmuje wysokie miejsce z powodu jadalni znajdującej się w jaskini lawowej! Klienci mają widok na podziemną rzekę Amenano i słuchają koncertów.

Fud Bottega Sicula

Adres: Via Santa Filomena 35, Catania, Włochy

Zajrzyj tutaj, jeśli zamiast lokalnych dań, wolisz fast foody. W tym wyjątkowo otwartym całą dobą lokalu przyrządzają bowiem najsmaczniejsze hamburgery w mieście. O dziwo, nie tylko dla mięsożerców, ale również dla wegetarian. Już za 10 euro możesz „pożreć” taką sytą bułę, zamawiając też sałatkę oraz piwo z nalewaka.

Lokal Vermut

Adres: Via Gemellaro 39, Catania, Włochy

Na ulicy Via Gemmellero mieści się obiekt wyglądający jak zwykły, mało przyjazny pub. Jednak po wejściu do środka, odkryjesz, że nazwa Vermut nie jest przypadkowa. Okaże się, że serwują tam bardzo dobre dania złożone z serów, oliwek oraz różnych świeżych wędlin. Popularne są też zapiekanki i drinki (cennik zaczyna się od 10 euro).

Steak House da Rino Braceria Catania

Adres: Via Porta di Ferro 8, Catania, Włochy

A może uwielbiasz steki? Jak sama nazwa wskazuje, takie potrawy z kawałka mięsa kosztujące 20 euro (razem z kieliszkiem wytrawnego lub słodkiego wina) zamówisz w Steak House da Rino Braceria. Lecz to nie wszystko. Nasycisz się także dodatkowo zapiekanymi ziemniakami podanymi z grillowanymi warzywami. Palce lizać!

Pizzeria Al Vicolo Pizza & Vino

Adres: Via del Colosseo 5/7, Catania, Włochy

Skoro jesteś na Sycylii, to musisz choć jeden raz zjeść pyszną pizzę. W Katanii otwartych jest wiele mających dobrą opinię pizzerii, ale nie wszystkie funkcjonują jednocześnie jak restauracja. Al Vicolo jest takim, „podwójnym” miejscem. Nie dość, że wypiekane są tam wielkie pizze, to jeszcze podawane są sery i wędliny na specjalnych deskach. Nic dziwnego, że lokal jest oblegany przez turystów – lepiej się pośpiesz z rezerwacją stolika!

Scirocco Sicilian Fish Lab

Adres: Piazza Alonzo di Benedetto 7, Catania, Włochy

Na targu rybnym w Katanii możesz odkryć tawerny ze stolikami na zewnątrz. Z daniami rybnymi przyrządzanymi szybko i na miejscu (z opcją na wynos). Mówimy np. o Scirocco Sicilian Fish Lab, gdzie są potrawą dnia są rożki ze smażonym kalmarem!

Osteria Antica Marina

Adres: Via Pardo 29, Catania, Włochy

Jeżeli nie przeszkadza Ci rybi zapach, a chciałbyś spróbować tak specyficznych, artystycznie podanych dań, jak: pierogi z ricottą i atramentem z kałamarnicy za 15 euro czy linguine (makaron) z jajkiem tuńczyka, to koniecznie odwiedź Osterię Anticę. Znajduje się ona w w samym centrum targu La Pescheria.

Z restauracji do baru

Jeżeli na drugi dzień (już po odwiedzeniu wspomnianych restauracji), nadal burczy Ci w brzuchu i mówisz sobie jak w słynnej reklamie „znowu bym coś zjadł”, to nie czekaj, tylko idź do… baru. Dlaczego? Bo nie dość, że wydasz tylko 3 euro (maksymalnie 10), to jeszcze pożywisz się tak bardzo, że nie będziesz odczuwał głodu przez całą dobę (tyle czasu są otwarte bary na Sycylii, gdy nie ma żadnego, ważnego święta).

Jaki jadłospis jest w barze?

A co możesz zjeść w barach? Przede wszystkim wszelkie gorące dania i przekąski – stąd ich ogólna nazwa Travola Calda. Zaglądając do karty z takimi rarytasami, odnajdziesz między innymi: barwne sałatki, arancini i rustykalne cartocciate (specjalne bułeczki z nadzieniem z sera, szynki, szpinaku oraz pieczarek).

Najlepsze bary w Katanii

Jednymi z najlepszych tego typu miejsc są knajpki położone w nadmorskiej części miasta. Lista jest długa, ale warto tu wspomnieć chociażby o: Caffè Europa (działającej od dawna kawiarni na ulicy Corso Italia), Ernesto (a właściwie Ernesto Gelateria e Pasticceria na Viale Ruggero di Lauria), Pasticceria Quaranta (na placu Piazza Mancini Battaglia; jednocześnie cukiernia, gdzie są oferowane ciasta i lody) oraz Cioccolato Caffe (też, podobnie jak Ernesto, otwarta dla turystów na ulicy Viale Ruggero di Lauria; znana z obfitych śniadań na słodko – rogalik to podstawa).

Warto wiedzieć: W centrum Katanii możesz napić się granity z czarnej morwy. Gdzie dokładnie? Na przykład w kameralnej Savii przy Via Etnea, gdzie serwowane są też słodkie smakołyki i słone przekąski. Możesz też usiąść na dachu w historycznej cukierni Mantegna, a tradycyjne smaki odkryjesz w Prestipino.

Kuchnia i restauracje w Katanii – podsumowanie

Po przeczytaniu powyższego tekstu już będziesz na sto procent pewny, że Katania na Sycylii jest jednym z miast, w których wytwory sztuki kulinarnej, choć mało skomplikowane w wykonaniu, przyciągają narząd węchu, smaku, a nawet wzroku. Podsumowując, na każdym rogu, przy niemal wszystkich ulicach natkniesz się na bary oraz restauracje w Katanii. Już w progu ich właściciele będą zachęcać Cię, abyś skosztował tego, co najlepsze. Nie pominiesz więc zawsze świeżych owoców morza, ryb, jedynych w swoim rodzaju pizz oraz wszelkich potraw lokalnych z makaronami na czele.

Praktyczna porada: Dla Sycylijczyków coś takiego, jak napiwki praktycznie nie istnieje. Nie przejmują się tym i nie myślą, aby wręczyć drobną sumę i w ten sposób wynagrodzić pracę kelnerów i kucharzy. Skoro tak, to Ty też nie musisz dawać napiwku, bo nikt nie będzie z tego powodu smutny i zły. Jeśli mimo to, chcesz to zrobić, wtedy personel na pewno poczuje się miło (choć nie oczekuje takiej gratyfikacji). W części restauracji taka niewielka opłata może być jednak wliczona w rachunek.

Jeśli ten nasz przewodnik po smakach Sycylii okazał się jednak dla Ciebie niewystarczający, to możesz skorzystać z pomocy ludzi, którzy byli w Katanii nieraz. Ich opinie, choć mocno subiektywne, są często trafne. Dzielą się nimi na swoich blogach albo vlogach (m.in. w serwisie YouTube). Tam właśnie opisują najciekawsze lokale, knajpki i tawerny.

Buon appetito!

Autor: Przemysław Jankowski – Człowiek, który zakochał się w majestatycznych Górach Skalistych (po kilku miesiącach w Kanadzie nie mogło być inaczej). Poza tym wielki fan polskich jezior, nawet tych najmniejszych. A także pasjonat rowerowych wycieczek i odkrywania pięknych miejsc w swoim kujawskim regionie. Zawsze chciał być jak Indiana Jones – badać stare zabytki w najdalszych zakątkach świata, ratować przed grabieżą „magiczne” artefakty i doświadczać przygód przez wielkie P. To gdzie teraz na wyprawę!?

Poprzedni

Syrakuzy – przewodnik, co zobaczyć, zwiedzanie, atrakcje, hotele

Dodaj komentarz